CodeTalkMooseTalk

Werken volgens Agile & Scrum

Sinds 2018 werken wij bij MooseNL & Graphic Moose op een Agile manier en volgens een Scrum werkwijze. Maar wat is dat nou precies en waarom is deze manier van werken zo fijn bij IT projecten? Wij leggen het aan je uit!

Agile werkwijze

Agile is een flexibele manier van organiseren en werken. Het stelt een IT bedrijf in staat om op snelle manier om te gaan met veranderingen waarbij de tevredenheid van de klant voorop staat. Tevens verbeterd een Agile manier van werken het welzijn van de medewerkers en organisatie. Maar wat zijn nou de kernprincipes van Agile werken?

1. Een flexibele strategie toepassen

De wereld om ons heen veranderd veel te snel en vooral in IT land. Een flexibele strategie laat je beseffen waar je staat als bedrijf en hoe je dit kan toepassen. Omdat wij met scrum werken, werken wij veel met korte cyclussen van maximaal 1 tot 3 weken. Het is belangrijk dat je na elke tijdsperiode je (tussen) producten toetst bij je klanten en stakeholders. De feedback die hierop volgt wordt meegenomen in de strategie voor een volgende tijdsperiode.

2. Multidisciplinaire teams

Binnen een Agile organisatie wordt gewerkt met teams en niet met afdelingen. Deze teams zijn multidisciplinair en kunnen zelfstandig werken. Voor ieder project wordt een team samen gesteld welke onder leiding staat van een Project Manager.

3. Korte doorlooptijden

Door regelmaat toe te passen krijgen IT bedrijven welke via Agile werken resultaten sneller voor elkaar. Normaliter gebeurd dit in sprints van 1 tot 3 weken. Bij de start van iedere sprint zorgen opdrachtgevers, klanten en andere stakeholders ervoor dat alles duidelijk is aangeleverd. Aan het eind van iedere sprint geven deze betrokkenen ook hun feedback op het geleverde werk, zodat er sneller bijgestuurd kan worden mits noodzakelijk.

4. Visualiseren werkwijze

Binnen één oogopslag wil je als team zien hoe het er voor staat. Is alles bekend bij de opdrachtgever of heeft een teamlid zijn taken niet af? Alleen door alle informatie te delen kan het team het beste resultaat behalen.

De Scrum werkwijze

Bij MooseNL werken wij via de agile werkwijze met een Scrum methode. Maar wat is scrum nou precies?

De basis van scrum is een multidisciplinair zelfsturend team welke taken oplevert in korte doorlooptijden. Iedereen is betrokken bij het plannen, benoemen en verdelen van taken binnen een sprint. Bij scrum ga je uit dat er voldoende kennis binnen een team aanwezig is.

De Product Owner maakt samen met de klant een lijst van eisen en taken. Deze worden in duidelijke taal verwerkt tot een User Story. Een user story is een klein verhaal waaruit blijkt wat de end-user wilt, waarom hij dit wilt en wat hij daar mee wilt bereiken. Deze user storys worden door de Project Manager uitgewerkt in diverse kleine taken zodat er dagelijkse mini opleveringen kunnen plaats vinden. De taken worden verdeeld in prioriteiten zodat het ontwikkelteam precies weet welke taken het belangrijkste zijn en welke als eerste gedaan moeten worden. De storys worden regelmatig met de opdrachtgever besproken zodat deze duidelijk zijn en het werk bijna nooit uitloopt.

Het team wordt geleid door een project manager oftewel een scrum master. Deze houdt iedere dag een daily scrum meeting. In deze meeting worden door elk teamlid de volgende vragen beantwoord. Wat heb ik gedaan? Wat ga ik doen? En tegen welke problemen loop ik aan? Mede door deze dagelijkse meetings wordt veel kennis uitgewisseld en kunnen teamleden elkaar helpen om doelen sneller te bereiken.

Het ontwikkelteam bestaat normaliter uit drie tot negen professionals welke aan het eind van iedere sprint een werkend product weten op te leveren. Het ontwikkelteam mag binnen een sprint zelf bepalen hoe het werk georganiseerd wordt. Dit zorgt voor een effectieve en efficiënte manier van werken.

Jouw nieuwe project samen ontwikkelen met MooseNL Digital Agency? Dat kan! Plan een call met ons in, en onder het genot van een heerlijke bak Italiaanse koffie bespreken wij al jouw must and nice to haves. We Design YOUR future!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief