MooseTalk

7 tips & tricks om het thuis werken te overleven

Sinds 23 maart zijn de maatregelen aangescherpt in heel Nederland en werken we met zijn allen nog massaal thuis tot 1 juni. Op alle vitale beroepen, waarvoor wij ook bij MooseNL onwijs veel respect en waardering hebben, na werkt iedereen thuis en dat vergt veel van ons. Wij geven je 7 tips en tricks om deze crisis door te komen, zo helpen we elkaar deze crisis door!

Onze 7 tips en tricks om lekker thuis te werken:

  1. Richt een kantoorplek in
  2. Houd je aan een vast ritme
  3. Zorg voor goede communicatie
  4. Laat je niet afleiden
  5. Zorg dat alle randzaken geregeld zijn
  6. Blijf voor jezelf zorgen
  7. Blijf voor anderen zorgen!

1.      Richt een kantoorplek in

Zorg dat je een lekkere plek hebt om te werken. De grote valkuil is dat je lekker met je laptop op de bank gaat hangen. Dit zorgt er alleen voor dat je niet in een goede werkmodus komt en het zorgt ervoor dat je bankhangen met werken gaat associëren, daarnaast is het ook slecht voor je houding en je rug zal hieronder gaan lijden. Kies een kamer uit in je huis waar je een bureau hebt en zorg dat dit voelt als een echte werkomgeving. Regel bijvoorbeeld met je werkgever dat je een scherm of 2 thuis kan zetten. Uit persoonlijke ervaring weten wij ook dat een Noise-cancelling headphone erg prettig werkt. Je sluit je helemaal af van omgevingsgeluiden, waardoor je goed kan focussen op werk. Wij raden je deze van Sony of Bose aan!

2.      Houd je aan een vast ritme

Wij mensen zijn echte ritme dieren, normaal gesproken als je naar je werk gaat heb je een vast ritme, probeer deze ook vast te houden. Zeker als je kinderen thuis hebt zitten. Zet elke dag om dezelfde tijd de wekker en ontbijt goed. Spreek met de kinderen af wanneer je beschikbaar bent en wanneer ze zichzelf even moeten vermaken. Probeer elke dag om dezelfde tijd te lunchen, zo komt er regelmaat in je leven en vergeet je ook niet te eten tussen de middag 😉. Ook belangrijk is om voor jezelf een eindtijd in te stellen. Werk bijvoorbeeld tot 17:00 en stop daarna met werken en maak dan tijd voor elkaar en sluit alles wat werk te maken heeft af.

3.      Zorg voor goede communicatie

 Normaal gesproken heb je face-to-face contact op kantoor. Nu zit je alleen op je eigen kantoorplek met niemand om je heen. Wij bij MooseNL hebben standaard Skype openstaan waarmee in direct contact staan met elkaar. Als er dan iets niet duidelijk is, kunnen we elkaar meteen spreken en de problemen oplossen! Je kan natuurlijk ook gebruik maken van andere platformen, denk bijvoorbeeld aan Slack of Zoom  Daarnaast maken wij gebruik van Dropbox om zo de bestanden met elkaar te delen. Google heeft ook een goede online share omgeving met Google Drive. Zo weet iedereen waar de bestanden staan en is daar geen onenigheid over. Wij gebruiken de Jira projectmanagement tool van Atlassian om de taken met elkaar te delen. Zo weet iedereen van elkaar waar de ander mee bezig is en waar eventueel ondersteuning nodig is. Je kan ook kiezen voor andere tools zoals: Monday, Clickup en TimeChimp. Probeer elkaar zoveel mogelijk face-to-face te bellen. Een appje die verkeerd geïnterpreteerd wordt is snel gebeurd en zorgt alleen maar voor spanning die we in deze tijd absoluut niet nodig hebben.

4.      Laat je niet afleiden

Leg je telefoon weg of zet hem op stil als je geen belangrijke meldingen verwacht. Zoals eerder besproken, zorg dat je afspraken maakt met je kinderen over wanneer je met hen kan spelen en wanneer je aan het werk bent. Het is natuurlijk verleidelijk om te gaan Netflixen om nog even die laatste aflevering van gisteren af te maken, maar doe dat niet. Dit zorgt ervoor dat je uit je werkmodus gaat. Als je aan het einde van de dag gaat Netflixen heb je dan nog tips voor ons? Dat horen we graag!

5.      Zorg dat alle randzaken geregeld zijn

Zorg dat je bijvoorbeeld al je boodschappen al gedaan hebt voor de komende week. Dit zorgt ook voor regelmaat. Je weet wat je per dag in huis hebt en wat je gaat eten. Zorg dat je geplande afspraken al gepland hebt zodat je weet wat er te wachten staat. Regel samen met de kinderen dat het speelgoed klaar ligt ’s ochtends zodat ze ook niet hoeven te vragen aan je waar dat ene leuke speelgoed ligt.

6.      Blijf voor jezelf zorgen

Om zo goed mogelijk deze crisis door te komen is het belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen. Zorg dat je voldoende water blijft drinken en eet voldoende. Blijf de gezonde dingen pakken in plaats van een snelle snack. Op kantoor ligt een appeltje waarschijnlijk snel voor de hand, terwijl thuis misschien wel een Snicker sneller voorhanden is. Sport je graag? Blijf dat vooral doen. Ga na je werk even een stukje hardlopen of neem je kinderen mee met een bal en loop een blokje om met ze. Kunnen jullie met zijn allen even los komen van de werkmodus.

7.      Blijf voor anderen zorgen

Blijf ook zo goed mogelijk voor je omgeving zorgen. Ga je naar buiten houd 1.5 meter afstand van elkaar! Zorg dat je kinderen gezond blijven eten en leven. Houd je aan de maatregelen van het RIVM en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Wij hopen bij MooseNL dat iedereen zoveel mogelijk gezond blijft! #staysave

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief